Kurczak wędzony w herbacie i sałatka z moreli
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kurczak
1,5 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego (żółtodrzew)
1,5 łyżki soli morskiej
2 – 3 piersi kurczaka ze skórą
100 g białego ryżu
100 g brązowego cukru
2 łyżki czarnej liściastej herbaty (najlepiej Lapsang Souchong)
Sałatka
100 g moreli
300 ml wrzącej wody
2 torebki herbaty Earl Grey
250 g pomidorków koktajlowych
garść zielonej fasolki szparagowej
100 g rukoli
po dużej garści grzybów shitake i boczniaków
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie
Torebki herbaty Earl Grey włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, wrzucić morele i odstawić na noc, by napęczniały.
Przygotować kurczaka
Utłuc w moździerzu na drobny proszek pieprz syczuański i sól. Włożyć kurczaka do miski, posypać przyprawami i dokładnie obtoczyć. Odstawić do lodówki. Zmieszać w misce ryż i cukier. Dno woka wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Wsypać ryż z cukrem i podgrzać na dużym gazie. Rozsypać herbatę na ryżu i gdy z mieszaniny zacznie unosić się dym, umieścić w woku kratkę, ułożyć na niej mięso, przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minut. Odwrócić kurczaka i wędzić kolejne 15 minut. Rozkroić mięso, sprawdzić czy nie jest surowe i ew. wędzić dalej.
Przygotować sałatkę
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć pomidorki koktajlowe na blasze, posmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec 10–15 minut. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i przekroić ukośnie na pół. Grzyby shitake pokroić na plasterki, boczniaki porwać wzdłuż blaszek. Podsmażyć grzyby na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Odcedzić morele, płyn zachować. Na każdą porcję dać 2 pomidorki, dołożyć morele. Na to położyć grzyby, fasolkę szparagową i garść rukoli. Płyn z moczenia moreli zmieszać z octem balsamicznym i oliwą, polać sałatkę po wierzchu. Pokroić kurczaka w grube plastry, ułożyć na sałatce i podawać.
© Paul Merrett
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Andrzej  Andrzejczak
 Andrzej  Andrzejczak 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
                         
                         
                         Si King
 Si King 
                         
                         
                        