Ligawa z jarzynami

Ligawa z jarzynami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 44)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Zalewa:
  • 2 posiekane cebule
  • 2 posiekane marchewki
  • 2 pokrojone łodygi selera
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 filiżanki białego wina
  • łyżka pieprzu
Duszone warzywa:
Puree:
  • 750 g ziemniaków
  • 150 ml śmietany
  • 150 g masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ligawę włożyć do dużego garnka. Dodać resztę składników i zalać całość zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia przez 2 i pół godziny. Wyjąć mięso z zalewy.
Wymieszać równe części bulionu i zalewy, w której gotowała się ligawa. Odrobiną skropić mięso, do reszty dodać kapustę, dynię, ziemniaki, pasternak i pory. Zagotować, zmniejszyć płomień i ugotować warzywa do miękkości. Pokroić ligawę w plastry i przełożyć do garnka z warzywami. Dodać masło, musztardę i tymianek. Ziemniaki zalać zimną osoloną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę albo ugnieść. Dodać śmietanę i masło, doprawić do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA