Makaron z sosem Alfredo bez laktozy
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1,5 szklanki napoju ryżowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 200 g pełnoziarnistego makronu penne
- natka pietruszki
- kawałek parmezanu (zawiera znikome ilości laktozy)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pestki słonecznika zalewamy wodą i moczymy co najmniej 5 godzin, odsączamy i płuczemy. Makaron gotujemy o 2 minuty krócej niż jest to napisane na opakowaniu.
Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłości przekładamy ją do blendera, dodajemy pestki słonecznika, napój ryżowy, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól, czosnek oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy sos na patelnię, dodajemy makaron, posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan. Dlaczego?
Sery twarde dojrzewające (tj. cheddar, gouda, parmezan, bursztyn) można jeść na diecie bezlaktozowej, bo praktycznie nie zawierają laktozy. Jej zawartość w 100 gramach tego typu serów wynosi poniżej 1 grama, czyli tyle co nic. Jeśli widzicie w sklepach ser długodojrzewający BEZ LAKTOZY, to producent ma tylko jeden powód; podwyższyć cenę i zarobić na naszej naiwności.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź