Makaron z sosem Alfredo bez laktozy

Makaron z sosem Alfredo bez laktozy
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1,5 szklanki napoju ryżowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 200 g pełnoziarnistego makronu penne
  • natka pietruszki
  • kawałek parmezanu (zawiera znikome ilości laktozy)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pestki słonecznika zalewamy wodą i moczymy co najmniej 5 godzin, odsączamy i płuczemy. Makaron gotujemy o 2 minuty krócej niż jest to napisane na opakowaniu. 

Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłości przekładamy ją do blendera, dodajemy pestki słonecznika, napój ryżowy, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól, czosnek oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy sos na patelnię, dodajemy makaron, posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan. Dlaczego?

Sery twarde dojrzewające (tj. cheddar, gouda, parmezan, bursztyn) można jeść na diecie bezlaktozowej, bo praktycznie nie zawierają laktozy. Jej zawartość w 100 gramach tego typu serów wynosi poniżej 1 grama, czyli tyle co nic. Jeśli widzicie w sklepach ser długodojrzewający BEZ LAKTOZY, to producent ma tylko jeden powód; podwyższyć cenę i zarobić na naszej naiwności.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA