Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 250g mrożonych muli bez skorup
- 0,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- woda gazowana
Sos
- 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Mule rozmrozić i osuszyć. Zmiksować mąkę z jajkiem i dolać tyle wody gazowanej, by powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Osuszone mule zanurzać w cieście, wyjmować i pojedynczo wrzucać do gorącego oleju. Wyjmować lekko rumiane łyżką cedzakową i osuszać na papierze kuchennym.
W malakserze zmiksować wszystkie składniki sosu. Dosmakować. Gorące mule podawać z zimnym sosem.
W malakserze zmiksować wszystkie składniki sosu. Dosmakować. Gorące mule podawać z zimnym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W