Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Masło
6 szalotek, drobno posiekanych
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
250g masła
Płyn do gotowania muli
½ cebuli, posiekana
1 marchewka, pokrojona w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
1 mały por, pokrojony w kostkę
15g masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 listek laurowy
1 gałązka świeżego tymianku
½ butelki białego wytrawnego wina
600ml bulionu rybnego
1kg muli, dokładnie oczyszczonych i przebranych
Przybranie
50g pokruszonych migdałów, podprażonych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeża bułka tarta z 4 kromek bułki, lekko podprażona na złoty kolor
Przygotowanie
Zeszklij szalotkę i czosnek na łyżce masła, odstaw, żeby ostygły. Wymieszaj z pozostałym masłem i odstaw na później. W dużym garnku podduś na maśle przez kilka minut cebulę, marchewkę, selera, pora, czosnek i zioła. Dodaj białe wino i duś, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj bulion rybny i doprowadź do wrzenia. Wrzuć mule. Mieszaj, aż muszle zaczną się otwierać i zdejmij z ognia. Przecedź przez gęste sito i wyrzuć warzywa. Zachowaj płyn. Obierz mule, wyrzuć wszystkie, które się nie otworzyły. Muszle zachowaj. Mule trzymaj w odrobinie płynu z gotowania, żeby nie wyschły. Redukuj płyn z muli. Gdy smak będzie już odpowiednio skoncentrowany, zacznij dodawać po kawałku masło z szalotkami i czosnkiem. Kiedy już dodasz całe, wrzuć mule, podprażone migdały i natkę pietruszki. Na talerzu ułóż część muszli w kręgi. Nałóż mule do muszli i polej sosem. Na koniec posyp mule ciepłą, podprażoną bułką tartą.
© Gary Rhodes
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Owoce morza
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Bill Granger
 Bill Granger 
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza