Nadmorski specjał z mięczaków

Nadmorski specjał z mięczaków
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 250 g żywych nożeńców
  • 250 g żywych małży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kg pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • ½ cytryny (tylko otarta skórka)
  • 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego estragonu
  • 125 ml białego wina
  • 250 g ugotowanych trąbików
  • chrupiąca bułka do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wypłukać i oczyścić małże pod zimną bieżącą wodą, usunąć bisiory. Odrzucić te, które puknięte mocno nożem nie zamykają się. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z pokrywką. Pomidory przekroić na pół i wypestkować. Wrzucić do rondla i smażyć, aż zaczną mięknąć. Dodać posiekany czosnek, cynamon i skórkę z cytryny. Dusić pięć minut. Dodać zioła i wszystkie małże. Wlać wino, przykryć i dusić na mocnym ogniu 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż małże się całkiem pootwierają. Dodać trąbiki, doprawić solą, pieprzem i oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA