Nordycka ryba z frytkami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ryba:
- 350 g świeżych śledzi
Panierka:
masło do smażenia
Frytki z batatów i ziemniaków:
- 1 duży batat, pokrojony w słupki
- 6-7 ziemniaków, pokrojonych w słupki
Przyprawy:
- 3-4 łyżki oleju
- ½ pęczka koperku, posiekanego
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżeczka czosnku, startego
- czarny pieprz
- sól
Dip do frytek z batatów i ziemniaków:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z limonki
- czarny pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Spraw rybę. Wypatrosz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrusz chrupkie pieczywo do miski. Posól. Do osobnej miski rozbij dwa jajka i rozmąć widelcem. Oprósz rybę solą. Zanurz w jajku i obtocz w okruchach. Aby uniknąć bałaganu, jedną ręką zanurzaj rybę w jajku, a drugą obtaczaj w okruchach.
Smaż na maśle. Odkładaj usmażone ryby na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Frytki z batatów i ziemniaków:
Obierz i pokrój batata i ziemniaki. Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz frytki w marynacie. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawaj ze śledziami smażonymi na patelni oraz z dipem.
Dip do frytek z batatów i ziemniaków:
Wymieszaj wszystkie składniki dipu. Podawaj z frytkami z batatów i z ziemniaków.
					Smaż na maśle. Odkładaj usmażone ryby na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Frytki z batatów i ziemniaków:
Obierz i pokrój batata i ziemniaki. Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz frytki w marynacie. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawaj ze śledziami smażonymi na patelni oraz z dipem.
Dip do frytek z batatów i ziemniaków:
Wymieszaj wszystkie składniki dipu. Podawaj z frytkami z batatów i z ziemniaków.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma