Norweska zapiekanka rybna
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 30 g niesolonego masła
- ½ łyżeczki kminku
- 30 g mąki pszennej
- 500 ml tłustego mleka
- 100 g miękkiego twarogu śmietankowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- ½ cebuli
- obranej i drobno posiekanej
- 130 g tuńczyka z puszki (koniecznie z połowów przyjaznych delfinom!)
- odsączonego i rozgniecionego widelcem na drobne kawałki
- 160 g makaronu penne
- fusilli albo drobniejszego
- ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego
- 60 - 80 g bułki tartej
- 6 - 8 filecików anchois
- przekrojonych wzdłuż na połówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj kminek i smaż mieszając przez 1-2 min, aż rozejdzie się aromat. Dodaj mąkę i dziarsko wymieszaj zasmażkę trzepaczką na gładką pastę. Po ok. 3 min mieszania zacznij po trosze dolewać mleko, stale energicznie mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotuj sos mieszając, aż przestanie spływać z grzbietu łyżki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj twaróg do mlecznego sosu. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka i ugotowany makaron, i wszystko starannie wymieszaj. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, posyp warstwą bułki tartej i ułóż na wierzchu fileciki anchois na kształt krzyża z norweskiej flagi. Zapiekaj ok. 30 min, aż bułka tarta się zrumieni, a sos dobrze zagrzeje.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Dania z ryb
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
  
                     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Katia Roman-Trzaska
 Katia Roman-Trzaska 
                         
                         
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                        