Nowoorleańska kanapka z krabem

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 30-40 cm chlebek (może być ciabatta lub bagietka)
- lub 2 mniejsze bułki
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- ok. 115 g mąki kukurydzianej
- ok. 115 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki lub więcej pieprzu Cayenne
- sól
- neutralny olej
- z pestek winogron lub kukurydziany
- według potrzeby
- 2 duże kraby o miękkiej skorupie
- oczyszczone
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przekroić bułki na pół wzdłuż i częściowo usunąć miękki środek. Delikatnie opiec w piekarniku, ok. 10-15 minut. Ubić jaja z mlekiem w misce. Na talerzu wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną, pieprz kajeński i dużą szczyptę soli. Wlać olej na głęboką i wystarczająco dużą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący (wrzucona szczypta mąki zaskwierczy), smażyć kraby uprzednio zanurzone w mleku z jajkiem i obtoczone w panierce z mąki. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy ładnie się zrumienią od spodu (3-5 minut), przekręcić i zrumienić z drugiej strony. Usmażone mięso kraba jest dosyć zwarte. Podawać na opieczonych bułkach, przybrane według uznania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W