Pączki dyniowe i krem waniliowy
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki pączków dyniowych:
400 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
225 g cukru
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
3 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
180 ml mleka
360 ml dyni z puszki
olej rzepakowy (do głębokiego smażenia)
Składniki kremu waniliowego:
720 ml pełnotłustego mleka
5 żółtek z dużych jaj
150 g cukru
20 g skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Przygotowanie pączków dyniowych:
Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki, aż będzie ci potrzebne. Można je zrobić na 8 godzin przez użyciem. Wyłóż dwie blachy wieloma warstwami papierowych ręczników kuchennych. Wlej olej do dużej, głębokiej patelni, na wysokość 4 cm. Zamocuj termometr kuchenny i rozgrzej olej do 185°C. Wrzuć łyżkę ciasta do tłuszczu. Smaż po 3-4 pączki na raz, aż będą złocistobrązowe, utrzymując stałą temperaturę, przez ok. 2 minuty po jednej stronie. Łyżką cedzakową przekładaj na papierowe ręczniki, żeby obciekł nadmiar tłuszczu. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu waniliowego:
W rondlu o grubym dnie o pojemności 2,5-3 l, podgrzewaj mleko na średnim ogniu aż będzie gorące, ale nie zacznie wrzeć. W tym czasie w żaroodpornej misce utrzyj żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól na gładką masę. Wlej cienkim strumieniem szklankę mleka, cały czas ucierając. Potem dolej resztę, cały czas ucierając. Przelej masę do rondla i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zajmie to 6-10 minut. Kremu nie wolno zagotować. Przetrzyj przez gęste sito do czystej miski i dodaj ekstrakt wanilii. Schłodź i podaj.
© 2012 Vicki Ferentinos
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Ciasta i ciasteczka
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         
                        