Pieczone na grillu marynowane przepiórki, kurczak, kaczka oraz indyk z kwaszoną cytryną i harissą

Pieczone na grillu marynowane przepiórki, kurczak, kaczka oraz indyk z kwaszoną cytryną i harissą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Przyrządź salsę cytrynową: obierz ostrym nożem skórkę z kwaszonej cytryny usuwając całe albedo. Pokrój skórkę w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Dorzuć drobno posiekany czosnek. Wlej sok ze świeżej cytryny i oliwę, dopraw szczyptą soli i mielonym pieprzem. Wymieszaj i odstaw.
Przepiórkom usuń końce skrzydełek i szyje. Rozetnij wzdłuż kręgosłupa i rozłóż delikatnie na płasko. Podziel kurczaka odcinając piersi, skrzydełka i udka. Wszystkie części podziel na pół. W ten sam sposób spraw kaczkę. Podziel pierś indyczą na trzy równe plastry. Wszystkie porcje drobiu posmaruj obficie szermulą. Połóż na grillu skórą do dołu i piecz, aż mięso się przyrumieni i będzie miękkie. Odłóż w ciepłe miejsce. Upieczony drób wyłóż na talerz, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, podawaj z salsą cytrynową i harissą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA