Pierogi z dynią
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 9)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Dania z dyni
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki pierogów:250 ml dyni sułtański turban (patrz uwaga)
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki stołowe oliwy
200 g mielonej wołowiny
60 ml białego wina
60 ml drobno posiekanych migdałów
900 g rozmrożonego ciasta na sajgonki
sól i pieprz
Składniki sosu curry dla dorosłych:
3 posiekane dymki
1,5 łyżeczki proszku curry lub wedle uznania
2 łyżki stołowe masła
150 ml białego wina
430 ml bulionu drobiowego
750 ml śmietany 35%
sól i pieprz
Składniki sosu różowego dla dzieci:
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oliwy
796 ml odcedzonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
250 ml śmietany 35%
Przygotowanie farszu do pierogów:
Na patelni, na oliwie usmaż do miękkości cebulę i czosnek. Dorzuć wołowinę, usmaż, dzieląc na cząstki. Dopraw solą i pieprzem. Deglazuj białym winem. Dorzuć migdały i purée z dyni. Mieszaj przez kilka minut na małym ogniu. Dopraw. Przełóż do miski i wystudź. Włóż do lodówki, aby całkowicie schłodzić.
Przygotowanie różowego sosu:
Na patelni, na oliwie usmaż czosnek do miękkości. Dorzuć pomidory i bazylię. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Dolej śmietanę, zmiksuj. Dopraw i odstaw.
Przygotowanie sosu curry:
Na patelni, na oliwie usmaż dymkę z curry do miękkości. Deglasuj białym winem. Dolej bulion, gotuj, aż odparujesz połowę płynu. Dolej śmietanę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.
Przygotowanie pierogów:
Na blacie rozkładaj po 4 kwadratowe płaty ciasta. Pędzelkiem pokryj je wodą. Na każdy połóż 4 łyżeczki farszu. Przykryj drugim płatem i dociśnij brzegi, aby farsz nie wypadł. Wytnij pieróg foremką lub szklanką o średnicy 10 cm. Odłóż na blachę i powtarzaj czynności, aż zużyjesz składniki. W garnku z osolonym wrzątkiem gotuj pierogi po 6 sztuk, ostrożnie mieszając, żeby się nie posklejały. Odcedzaj i wykładaj na posmarowaną tłuszczem blachę. Tak ugotuj wszystkie pierogi. Wkładaj po kilka do wybranego sosu, aby je podgrzać.
Podawaj po 3 pierogi dorosłemu, 1-2 dziecku.
Uwaga: Purée z dyni. Ustaw kratkę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. Rozetnij małą dynię na pół. Łyżką usuń nasiona. Ułóż dynię na blasze rozcięciem do góry. Piecz przez około godzinę, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i zmiksuj na purée.
@ Ricardo Larrivée
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z dyni
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud