Pikantne klopsiki z makaronem

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 50 g pokrojonej pancetty (lub boczku)
- 1 mała starta cebula
- szczypta płatków chili
- 3 łyżki świeżej bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka oliwy
- 2 puszki pomidorów po 400 g
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wieprzowinę z pancettą. Dodaj cebulę, płatki chili, bułkę tartą, natkę, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj za pomocą dłoni i – jeśli masz czas – włóż do lodówki na 20 minut (dzięki temu masa stanie się bardziej zwarta). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe klopsiki. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze. Skrop oliwą i piecz 15-20 minut, aż się zrumienią. Tymczasem na patelni podgrzej pomidory z puszki, dodaj czosnek i gotuj 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Makaron podaj z klopsikami, sosem pomidorowym i parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W