Placek migdałowy
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Figle (odc.7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
pasta frolla – kruche ciasto
2½ szklanki mąki tortowej
zwykła mąka do oprószenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta proszku doi pieczenia
¾ szklanki cukru
170 g masła
4 żółtka
1 – 2 łyżki mleka
Nadzienie
3 szklanki surowych całych migdałów
1¼ szklanki cukru
170 g masła
1 łyżka mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2/3 szklanki marmolady z gorzkich pomarańczy
¾ szklanki całych blanszowanych migdałów bez skórki
cukier-puder do oprószenia
Przygotowanie ciasta
Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W malakserze na wolnych obrotach zmieszać sypkie składniki z masłem, aż osiągną jednolitą grudkowatą konsystencję (ok. 2 min). Lekko ubić jajka, dodać do malaksera i szybko wymieszać. Dodać tyle mleka, żeby ciasto było miękkie i się nie rozpadało po zagnieceniu. Szybko zagnieść ciasto na oprószonym mąką blacie, aż uda się z niego uformować zwartą miękką kulę. Nie zagniatać długo, żeby nie stwardniało. Zawinąć ciasto w plastikową folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia
Grubo zemleć migdały w malakserze przez kilkanaście sekund. Dodać cukier i mleć jeszcze przez 1½ min, aż migdały będą drobno zmielone. Dosypać mąkę, przemieszać i dodać masło. Zmieszać w malakserze na jednolitą masę. Zmieszać ubite jajka z ekstraktem migdałowym, dodać do migdałowej mieszaniny i zmieszać w malakserze. Przełożyć mieszaninę do miski, wygładzić powierzchnię i wstawić bez przykrycia do lodówki na 1½ godziny, aż stężeje.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Kratkę w piekarniku włożyć w 2/3 wysokości. Wysmarować niewielką ilością masła tortownicę o średnicy 22 cm. Rozwałkować ciasto do rozmiarów koła o średnicy 33 cm i wyłożyć nim tortownicę. Na cieście rozsmarować cienką, równą warstwą marmoladę pomarańczową. Nałożyć nadzienie na warstwę marmolady i wyrównać powierzchnię. Podziurawić nadzienie widelcem, żeby para znajdowała ujście w czasie pieczenia. Pośrodku ciasta ułożyć 1 blanszowany migdał, a pozostałe ułożyć w koncentrycznych kręgach, rozpoczynając od krawędzi tortownicy. Piec 25 – 35 min, aż krawędź ciasta będzie złotobrązowa. Ostudzić ciasto przez 10 min po wyjęciu z piekarnika, a następnie wyjąć je z tortownicy i ostudzić do temperatury pokojowej. Nie wstawiać do lodówki. Przed podaniem delikatnie oprószyć powierzchnię ciasta cukrem-pudrem.
© Vincent Schiavelli
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia włoska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Donna Hay
 Donna Hay 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma