Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Oceń przepis:
512 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • ½ szklanki daktyli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy
  • 120 g masła
  • 150 g ciemnego cukru trzcinowego np. Muscovado
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • Kruszonka:
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki poszatkowanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 70 g schłodzonego masła
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę ucieramy palcami. Jak masa zacznie przypominać żwirek, odstawiamy ją, najlepiej do lodówki.
Daktyle zalewamy wodą i podgotowujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy je i ucieramy blenderem na pastę.
Dodajemy do puree z dyni.
Ziele angielskie i goździki ucieramy w moździerzu. Razem ze startą skórką z pomarańczy, jogurtem oraz z cynamonem dodajemy do puree dyniowego.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodając po trochu cukier muscovado, następnie dodajemy stopniowo jaja i na koniec mus z dyni. Mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mokrych składników. Całość ucieramy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA