Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ciepła woda do zarobienia ciasta
- 2 łyżki masła
- jajko
- sól / pieprz
Farsz:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 g twarogu wiejskiego grubo mielonego
- jabłko
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- pieprz młotkowany
- Sos:
- szklanka jogurtu
- skórka z jednej cytryny
- listki świeżej mięty
- sól
- łyżeczka czerwonego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotuj ciasto na pierogi:
Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.
Przygotuj farsz do pierogów:
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.
					Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.
Przygotuj farsz do pierogów:
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                     
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker