Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- jajko
- 2 łyżki zimnej śmietany
- wrzątek
- Farsz:
- 2 upieczone udka z kaczki
- 3-4 gałązki majeranku
- garść czerwonych porzeczek
- 2-3 łyżki syropu z czarnego bzu
- Sos:
- 500 ml cydru
- laska wanilii
- szklanka drylowanych wiśni
- 2 łyżki melasy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Z mąki, jajka, śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. 
Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!
					Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Pierogi i pierożki
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                     
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker