Pstrągowe kluseczki z kozią bryndzą i frytki z wołoskiego białego sera

Pstrągowe kluseczki z kozią bryndzą
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 1 mały wędzony pstrąg
  • 30 dag mąki
  • 3 jaja
  • 2 łyżki koziej bryndzy
  • 20 dag niewędzonego sera wołoskiego
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
dla koloru i smaku, warto dodać trochę ziół - mogą to być czubki pokrzyw, listki szczawiu, liście szpinaku, bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jaja wbić do miseczki, dodać odrobinę wody, posolić. Stopniowo dodawać mąkę, aż do elastycznej konsystencji. Z pstrąga wyjąć mięso, posiekać je niezbyt drobno, dodać do ciasta. W garnku zagotować wodę, osolić. Łyżką maczaną w wodzie kłaść podłużne kluseczki. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Ser wołoski pokroić w ósemki przypominające grube frytki. Na patelni stopić masło, wrzucić cząstki sera, zrumienić obustronnie, dodać posiekany czosnek i wrzucić kluseczki, dodać zielone listki. Całość zaciągnąć kozią bryndzą, popieprzyć do smaku. Udekorować czubkami pokrzyw.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA