Sałatka z kalafiora z pieczoną ciecierzycą

Sałatka z kalafiora z pieczoną ciecierzycą
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki

Składniki:

  • 1 szklanka namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki cayenne
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ kalafiora
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku cienkiego
  • kilka gałązek mięty
  • ½ granatu
  • sok z połówki cytryny
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
opcjonalnie - pół pęczka świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem cayenne, cynamonem, kuminem, kurkumą, pieprzem i skrapiamy oliwą, dokładanie mieszamy. Rozkładamy na płasko na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut, aż zrobi się chrupiąca.
Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do malaksera, mielimy na gruby żwirek. Wykładamy kalafior do miseczki, a do malaksera wkładamy umyte zioła, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i blendujemy.
Do kalafiora dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, pomidorki pokrojone na ćwiartki, kulki granatu, zielony sos – dokładanie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy upieczoną ciecierzycę, mieszamy i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA