Shish kebab z kurczaka

Shish kebab z kurczaka
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4-6

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, może być wędzona
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
Ponadto:
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 zielona papryka
  • cebula
  • lawasz, pita

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek miksujemy na pastę w malakserze, dodajemy przyprawy, jogurt i znów krótko miksujemy, dodajemy oliwę i mieszamy.

Mięso z kurczaka dzielimy na średniej wielkości porcje, kroimy na kawałki ok. 2 x 2 cm. Polewamy marynatą  kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka wstawiamy na min 1h do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Następnie, zachowując małe odstępy między sobą, nabijamy kawałki mięsa na szpady lub patyczki do szaszłyków. Rozgrzewamy patelnię grillową, najlepsza będzie gruba, żeliwna, i jak będzie gorąca, układamy na niej szaszłyki opierając patyczki lub szpady o ranty patelni. Szaszłyki nie powinny bezpośrednio dotykać dna patelni. Dość często je obracamy. Uwaga! W trakcie grillowania unosi się sporo dymu.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa, które będą dodatkiem do szaszłyków. Cebule kroimy na ósemki, paprykę w grube paski i układamy pod grillującymi się szaszłykami. Po pewnym czasie, na krótko wrzucamy pomidory. Szaszłyki powinny się grillować ok. 20-25 minut. Podajemy je np. z lawaszem i zgrillowanymi warzywami.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA