Dania wegańskie
W daniach wegańskich nie ma składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jajka, mleko i jego przetwory. Wykorzystuje się warzywa, owoce, kasze, nasiona i orzechy. Na śniadanie można przygotować kanapki z pastą warzywną, smarowidłem z awokado bądź pastą sezamową ? słynnym hummusem. Popularne są wszelkiego rodzaju sałatki z dużą ilością nasion i zdrowymi olejami. W diecie wegańskiej wykorzystuje się także ryże, kasze oraz grzyby. Mleko można przygotować z wiórków kokosowych, soi lub płatków owsianych, a na jego bazie przyrządzić rozmaite desery.
Pasty wegańskie
Guacamole to pasta, którą przygotowuje się z awokado, czosnku, soku z limonki i czerwonej cebuli. Przyprawia się ją świeżą kolendrą, solą i pieprzem. Można dodać też niewielki kawałek papryczki chili.  
Hummus przygotowuje się z ziaren ciecierzycy, którą należy namoczyć na noc i ugotować, sezamowej pasty tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli morskiej i wody. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować na gładką masę.
Wegańskie sałatki
Wegańską sałatkę owocową można przyrządzić z bananów, jabłek, pomarańczy i kiwi z dodatkiem cynamonu. Równie pyszna będzie ze śliwek, nektarynki, kiwi, banana i słodkiego granatu oraz pistacji. 
 
Sałatka z warzyw może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do obiadu. Tradycyjną sałatkę jarzynową można wykonać w wersji wegańskiej z marchewki, ziemniaków, selera, ogórków kiszonych, cebuli, groszku konserwowego i jabłka. Najlepiej doprawić ją musztardą, majonezem sojowym oraz pieprzem i czarną solą. Czarna sól ma smak jajek, dzięki czemu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, a jej smak ciekawszy. Weganie mogą sięgnąć także po sałatkę wiosenną zrobioną z czerwonej papryki, czarnych oliwek, pomidorów, prażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
Obiad wegański
Kasza gryczana z warzywami to doskonały posiłek na wegański obiad. Do ugotowanej kaszy można dodać marchewkę, cebulę oraz pietruszkę i doprawić je ziołami, np. oregano i tymiankiem, a także solą i pieprzem. 
Kolejnym pomysłem na danie obiadowe są panierowane boczniaki. Należy je obtoczyć je w mące i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Pieczony kalafior będzie pyszny, kiedy posmarujemy go mieszanką wędzonej papryki, świeżego przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, posiekanej natki pietruszki, soku z cytryny, płatków migdałów oraz tymianku.  
Na wegański obiad można też przygotować szaszłyki warzywne z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorków koktajlowych z pieczarkami, sokiem z cytryny i pieprzem oraz solą.  
Kolejnym wegańskim daniem obiadowym jest falafel. Przygotowuje się go z ciecierzycy z cebulą i czosnkiem. Potrawę doprawia się mielonym kminem, kolendrą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Falafel można podawać w tortilli i z surówką lub z ryżem i warzywami.  
Z marchewki, cukinii, buraka lub pietruszki można zrobić makaron warzywny. Gotuje się go przez około 2 minuty w osolonym wrzątku i podaje z sosem do makaronu lub samym olejem, np. lnianym.
Wegańskie desery
Pyszne wegańskie ciasto to np. sernik jaglany, który przyrządza się z migdałów, płatków owsianych, kaszy jaglanej, orzechów nerkowca, wiórek kokosowych i suszonych daktyli oraz syropu z agawy i soku z cytryny. 
 
Kolejnym wegańskim deserem jest tofurnik na spodzie z orzechów ziemnych, wiórków kokosowych, suszonych daktyli i kakao. Masę do ciasta przygotowuje się z naturalnego tofu, syropu klonowego, skrobi ziemniaczanej, mleka kokosowego oraz soku z cytryny. Można dodać też maliny i polać tofurnik polewą z roztopionej czekolady wegańskiej, cynamonu, syropu z agawy oraz mleka roślinnego.  
Szybkie i pyszne są też placki jaglane, do których przyrządzenia wystarczą: mleko roślinne, ugotowana kasza jaglana, skrobia ziemniaczana, ekstrakt waniliowy oraz banan i nieco soli. 
 
Równie proste do przygotowania są wegańskie lody, do których potrzeba tłustej części mleka kokosowego, ulubionych owoców i innych dodatków oraz ewentualnie substancji słodzącej.
 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Vienio
   Vienio 
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska 
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska