Sos jabłkowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 4 jabłka typu szara reneta
- obrane
- z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w kostkę (skrop jabłka sokiem z cytryny
- jeśli obierasz je zawczasu)
- 1 ½ filiżanki nieklarowane soku jabłkowego z pieczonego schabu (patrz przepis na pieczony schab z sokiem jabłkowym)
- ¼ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- ¼ filiżanki śmietany kremówki
- ½ filiżanki orzechów włoskich
- uprażonych i grubo posiekanych
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondlu, w którym zmieszczą się jabłka. Dodaj jabłka i podsmażaj na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Dodaj sok z pieczeni, świeży sok oraz cynamon i gotuj na średnim ogniu aż większość płynu wyparuje, a jabłka staną się bardzo miękkie. Dodaj śmietanę oraz orzechy i gotuj aż objętość śmietany zmniejszy się o połowę. Powinien powstać słodko-wytrawny sos z kawałkami jabłek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W