Szybki pieczony kurczak z frytkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Donna Hay
- Seria kulinarna:
- Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
- ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pierzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4–5 dużych ziemniaków
- umytych i pokrojonych w ósemki
- cząstki cytryny
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C. Nożycami do drobiu przeciąć kurczaka na pół wzdłuż kręgosłupa, usunąć kość i rozpłaszczyć mięso. Wymieszać olej z papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, i posmarować tą mieszkanką kurczaka. Umieścić frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym olejem. Piec 10 minut, położyć na blachę kurczaka i piec jeszcze pół godziny, aż mięso będzie dobre, a frytki rumiane i chrupiące. Podawać z cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W