Szybki pieczony kurczak z frytkami

Szybki pieczony kurczak z frytkami
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
  • ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pierzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4–5 dużych ziemniaków
  • umytych i pokrojonych w ósemki
  • cząstki cytryny
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Nożycami do drobiu przeciąć kurczaka na pół wzdłuż kręgosłupa, usunąć kość i rozpłaszczyć mięso. Wymieszać olej z papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, i posmarować tą mieszkanką kurczaka. Umieścić frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym olejem. Piec 10 minut, położyć na blachę kurczaka i piec jeszcze pół godziny, aż mięso będzie dobre, a frytki rumiane i chrupiące. Podawać z cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA