Tajski pudding ryżowy

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 0,4 l wody
- 2 sztuki anyżu gwiazdkowego
- 2 ziarna kardamonu
- 2 liście limony kaffir
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 filiżanka kleistego czarnego ryżu namoczonego w zimnej wodzie
- 1 filiżanka skondensowanego mleka
- cukier palmowy do smaku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Doprowadzić wodę do wrzenia. Wrzucić anyż gwiazdkowy, kardamon, liście limonki. Dolać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu, mieszając co kilka minut. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. Dolać mleko skondensowane i wsypać cukier palmowy. Pokroić banany, ułożyć na dnie miseczek. Na wierzch nałożyć ryż, polać skondensowanym mlekiem i przybrać liśćmi mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W