Dania z grilla
Potrawy na grilla mogą być zarówno mięsne: karkówka, kurczak lub ryba w marynacie, jak i warzywne. Na ruszt najczęściej kładzie się paprykę, pomidory, pieczarki lub cebulę. Dobrym pomysłem na grilla są szaszłyki. Owoce z grilla również smakują wyśmienicie.Przystawki na grilla
Jedną z przystawek, którą przyrządza się na grillu, są szparagi owinięte szynką parmeńską. Można także przygotować pieczarki faszerowane szynką, boczkiem, czosnkiem i cebulą z tymiankiem oraz natką pietruszki. Inny pomysł na grilla to jajka nadziewane pastą guacamole. Do mięsnych dań z grilla pasują surówki warzywne. Warzywa z grilla można maczać w sosach np. tzatziki ze świeżych ogórków, czosnku i jogurtu bądź w sosie czosnkowym.
Mięso na grilla
Często przyrządzaną potrawą z grilla są żeberka. Przed położeniem na ruszcie należy je zamarynować np. w oliwie, occie, papryce, majeranku, tymianku i sprasowanym czosnku. Grillowany kurczak to kolejny pomysł na mięsną potrawę z rusztu. Filety należy przyprawić, np. kolendrą, oregano i sokiem z limonki. Tak ugrillowane mięso podaje się z sosem z pomidorów, awokado, czerwonej cebuli, chili, świeżej kolendry i soku z limonki. Kurczaka można też doprawić cytryną, czosnkiem oraz tymiankiem i podawać z kromkami grillowanego chleba lub oliwkami. Ryba z grilla będzie pyszna, jeśli natrzemy ją solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Ryby najlepiej piec ze świeżymi ziołami, np. pietruszką, trawą cytrynową, rozmarynem lub tymiankiem, owinięte w folię aluminiową. Inna dobrze znana potrawa to szaszłyki z grilla. Można je przyrządzić z polędwiczek wieprzowych posmarowanych musztardą oraz skropionych sokiem z cytryny, boczku i papryki. Na szaszłyki znakomicie nadaje się karkówka przyprawiona curry w połączeniu z papryką, cebulą i pieczarkami.
Potrawy z grilla dla wegetarian i wegan
Wegetarianie i weganie z chęcią sięgną po owoce z grilla lub grillowane warzywa, np. w formie szaszłyków. Na grilla najlepiej nadają się duże owoce: banany, jabłka, ananas i gruszka. Jabłko można nadziać mozzarellą i podawać z sałatą ? to wersja dla wegetarian. Weganie mogą zjeść banana z grilla. Do jego wnętrza (po nacięciu skórki) można włożyć czekoladę bez dodatku mleka. Grillowane banany można podawać z lodami na mleku roślinnym. Owoce z grilla będą pyszne, jeśli je skarmelizujemy. Wybrane owoce należy skropić alkoholem i sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej masłem, na którym wysypiemy brązowy cukier. Możemy je podać wegetarianom. Grillowane warzywa to propozycja zarówno dla jaroszy, jak i dla wegan. Po ugrillowaniu można do nich dodać sos czosnkowy w wersji wegańskiej. Na grilla najlepiej nadają się cebula, papryka, pomidor, bakłażan, pieczarki i brokuł. Brokuły i pieczarki można wcześniej podgotować, aby po zdjęciu z grilla były miękkie.