02.frittaty z ziołami i salsa pomidorowa

02.frittaty z ziołami i salsa pomidorowa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Czas przygotowania mniej niż 30 minut
Czas gotowania 30 minut do 1 godziny

Składniki na frittaty:
8 wiejskich jaj
350ml śmietany kremówki
po 2 łyżki natki pietruszki i szczypiorku
3 dymki, drobno posiekane
110g tartego parmezanu
morska sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na salsę
5 dojrzałych podłużnych pomidorów, bez pestek, grubo posiekanych
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka świeżej bazylii, porwanej
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
morska sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie
Zacznij od frittat. Rozgrzej piekarnik do 180C. Roztrzep jajka ze śmietaną i sporą ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj zioła, dymkę i parmezan, dobrze wymieszaj. Wysmaruj masłem foremkę na bułeczki i wylej do niej masę. Nie napełniaj po brzegi, bo masa urośnie. Piecz przez 20-25 minut, frittaty powinny być w miarę twarde. Ostudź gotowe frittaty na kratce, a w tym czasie upiecz resztę.
Przygotuj salsę: włóż wszystkie składniki do miski, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Podawaj frittaty z salsą.

Merrilees Parker

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA