07.tajskie zielone curry z kurczaka
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki220 g podudzi kurczaka pokrojonych w plasterki
garść świeżej bazylii
3 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki
2 ½ łyżki stołowej sosu rybnego
250 ml gęstego mleka kokosowego
3 listki młodej limonki kafir
8 młodych kolb kukurydzy (dowolnie)
625 ml mleka kokosowego
Składniki zielonej pasty curry
duża szczypta soli
12 ziaren białego pieprzu
¾ łyżeczki ziaren kolendry
¼ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki prażonej pasty krewetkowej (dowolnie)
4 łyżki stołowe chilli bird’s eye
1 łyżka stołowa galangalu
1 łyżka stołowa skórki z limonek kafir lub zwykłych limonek
2 łyżki stołowe posiekanej trawy cytrynowej
2 łyżki stołowe umytych korzeni lub łodyg kolendry
3 łyżki stołowe szalotek
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki stołowe posiekanego czosnku
Przygotowanie
Uprażyć na suchej patelni sól, ziarna białego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego, potem zmiksować w młynku. Dodać pozostałe składniki pasty i zmiksować. Na patelnię wylać zagęszczone mleko kokosowe, zagotować, aż się zwarzy. Dodać 3 łyżki stołowe pasty. Uważać, żeby sos nie był za ostry. Smażyć, mieszając. Można nieco dosłodzić. Dodać mięso, smażyć mieszając. Wlać mleko kokosowe i sos rybny. Gotować. Gdy mięso będzie miękkie, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Przybrać liśćmi limonki, papryczkami chilli i liśćmi bazylii.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia tajska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Agata Jędraszczak
 Agata Jędraszczak 
                         
                         
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         
                         
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                        