70.gnocchi i pollo alla romano czyli kurczak po rzymsku i kluski z kaszy manny
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.70)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania z kurczaka3 łyżki stołowe oliwy
1 ekologiczny kurczak ważący 1,75 kg, pokrojony na 8 porcjii
4 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki stołowe odsączonych kaparów
20 czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 czerwona papryka, pozbawiona nasion, pokrojona w paski
350 ml białego wina
800g pomidorów z puszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki klusek
75g masła plus do wysmarowania formy
1 l mleka
250 g kaszy manny
100g startego parmezanu
1 duże, ekologiczne jajo
1 puszka o wadze 400g całych pomidorów
2 łyżki stołowe oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania: garść liści bazylii
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. W płytkiej brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, obracając, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron. Dodać czosnek, kapary, oliwki, oregano i paprykę, wymieszać. Wlać wino, gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Wrzucić pomidory, wymieszać, dzieląc je na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotować kluski
Duże naczynie do zapiekania wysmarować cienko masłem. Wlać mleko do rondla, doprowadzić niemal do wrzenia (nie gotować!) Wsypać kaszę manną, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając, aż powstanie gładka, dość twarda masa, która będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia, wrzucić 60g masła, 60 g startego parmezanu i żółtko. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wymieszać. Przełożyć masę na posmarowaną tłuszczem blachę, wygładzić, aby powstała 2 cm warstwa. Pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej na godzinę, aż lekko stwardnieje. Foremką do ciasta o średnicy 3 cm wyciąć krążki, zagniatając i wycinając krążki również z okrawków, aby zużyć całą masę.
W tym czasie do rondla wlać pomidory z oliwą, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wymieszać, dzieląc pomidory na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Gotować 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Ułożyć kluski w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania tak, żeby na siebie zachodziły i powstała jedna warstwa. Polać sosem, posypać 40g parmezanu, na wierzchu ułożyć kawałki masła. Posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do piekarnia na 15 minut, aż krawędzie będą złociste. Wyjąć z piekarnika, posypać liśćmi bazylii, podawać z kurczakiem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         Wojciech Modest  Amaro
 Wojciech Modest  Amaro 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Roger Mooking
 Roger Mooking