Bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 5 (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość porcji:
12

Składniki:

  • Dzień przed pieczeniem:
  • 100 g mąki pszennej typ 750
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka startera zakwasu
Ciasto właściwe:
  • 350 ml wody
  • 550 g mąki pszennej typ 750
  • 30 g masła
  • 15 g soli
  • mak
  • sezam
  • pestki słonecznika

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:

Wymieszać dokładnie w misce mąkę, wodę oraz starter zakwasu. Odstawić na 8-10 godz.

W dniu pieczenia:

Zakwas razem z pozostałymi składnikami z wyjątkiem posypek wymieszać, a następnie wyrobić na sprężyste ciasto. Przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je trochę wzmocnić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę i podzielić na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę. Wierzch obtoczyć na zwilżonej ścierce, a następnie zanurzyć w posypce.

Ułożyć na wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 cm i odstawić na około 2 godziny do garowania.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.

Wstawić formę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec 20-25 min. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA