Chleb pszenno-żytni z zaparką

Chleb pszenno-żytni z zaparką
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 5 (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Na dwa chleby
  • Dzień pierwszy:
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400 g wrzątku
  • 1 łyżeczka startera zakwasu
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g wody
Dzień drugi/dzień pieczenia:
  • zaparzona mąka
  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 400 g wody
  • 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • 200 g aktywnego zakwasu
  • 20 g soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień pierwszy:

Mąkę żytnią pełnoziarnistą zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na noc.

Łyżeczkę zakwasu wymieszać z mąką żytnią typ 720 i z wodą. Przykryć i odstawić na noc.

Drugi dzień/dzień pieczenia.

Zaparzoną mąkę żytnią wymieszać z wodą, zakwasem, mąką pszenną, koprem oraz solą. Wyrabiać najlepiej robotem przez około 5 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrastania na 2 godziny. Następnie podzielić na dwie części po 900 g.

Uformować okrągłe bochenki i włożyć do wysypanych koszyków rozrostowych. Przykryć i zostawić do wyrastania na około 3 godziny.

Rozgrzać w piekarniku garnek żeliwny do 240ºC. Chleb przełożyć na kawałek papieru do pieczenia i bezpiecznie umieścić w gorącym garnku. Piec około 20 minut z pokrywką, a następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 25 minut.

To samo powtórzyć z drugim chlebem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA