Chlebki naan

Chlebki naan
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, drożdże, mak, nasiona kopru włoskiego i proszek do pieczenia. Dodać roztrzepane jajko, oliwę i jogurt, wymieszać dokładnie. Wlać dwie trzecie ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Mieszać, dolewając stopniowo resztę mleka, w razie potrzeby. Może okazać się, że nie będzie konieczne dodanie całego mleka. Ciasto powinno mieć delikatną, jedwabistą konsystencję. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez 20-25 minut, aż nabierze elastyczności. Przełożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 kulek. Rękoma uformować równe, okrągłe placuszki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. Powinny być lekko przyrumienione z zewnątrz, ale miękkie w środku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA