Ciasteczka krabowo-krewetkowe z dipem imbirowo-limonkowym
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.20)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
Przygotowanie:
Ilosć: 24 sztuki
Ciasteczka krabowo-krewetkowe
375 g surowych, obranych, oczyszczonych z żyłek krewetek
2 białka
¼ szklanki (60 ml) kremówki
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli
¼ łyżeczki (1 ml) świeżo mielonego pieprzu
¼ łyżeczki (1 ml) nasion kminu rzymskiego
½ szklanki (125 ml) obranej i pokrojonej w 5 mm kostkę jicamy
3 drobno posiekane dymki (tylko białe części)
3 łyżki stołowe (45 ml) posiekanej kolendry
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) tartego, świeżego imbiru
3 posiekane liście limonki kaffir
375 g mięsa z krabów
3 szklanki (750 ml) japońskiej panierki panko
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Posiekać krewetki, wrzucić do dużej miski. Lekko ubić widelcem białka, połączyć ze śmietaną solą, pieprzem i kminem. Wymieszać z krewetkami. Dodać jicamę, dymkę, kolendrę i liście limonki.
Dokładnie odcisnąć mięso krabów. Połączyć z masą krewetkową. Nabierać czubatą łyżkę mieszanki, formować okrągłe ciasteczka i panierować w panko. Kłaść na wyłożonej pergaminem blasze. Schłodzić 30 minut, aż ciasteczka stężeją. Rozgrzać olej na patelni lub we frytkownicy do 180 stopni C. Smażyć ciasteczka po parę sztuk 2 minuty na każdej stronie, aż będą chrupiące i złociste. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z dipem imbirowo-limonkowym.
Dip imbirowo-limonkowy
1 szklanka (250 ml) cukru
1 szklanka (250 ml) wody
1 szklanka (250 ml) obranego, cienko pokrojonego imbiru
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1/3 szklanki (75 ml) liści kolendry
3 łyżki stołowe (45 ml) soku z limonki
1 oczyszczone z nasion, posiekane, zielone chilli
2 łyżki stołowe (30 ml) grubo pokrojonej dymki (tylko zielone części)
Przygotowanie
W rondlu z grubym dnem zagotować wodę z cukrem, imbirem i solą. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż płyn odparuje do konsystencji syropu. Przecedzić przez gęste sitko, przestudzić. Zmiksować kolendrę, sok z limonki, chilli i dymkę. Wlać syrop imbirowy i starannie wymieszać.
@ Donna Dooher
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Owoce morza
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Martyna Chomacka
 Martyna Chomacka 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Kim McCosker
 Kim McCosker 
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka