Coq au vin

Coq au vin
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze 1250-1500 g
  • 12 ząbków czosnku, obranych
  • 750 ml białego wina
  • 12 małych cebulek, obranych, pozostawionych w całości
  • 2 gałązki tymianku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g bekonu pokrojonego w kostkę
  • 50 g masła
  • 300 g grzybów leśnych
  • 100 ml tłustej śmietanki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Kurczaka ułożyć w dużym naczyniu. Dodać czosnek i czerwone wino. Przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia kurczaka razem z marynatą przełożyć do dużego garnka. Dodać cebulę, tymianek, bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 2 godziny
  3. Kurczaka wyjąć, położyć w ciepłym miejscu. Ogień zwiększyć, zredukować sos do ¼ pierwotnej objętości.
  4. Na dużej patelni roztopić masło. Usmażyć bekon i grzyby, aż się zrumienią. Dodać sos i śmietankę.
  5. Kurczaka ułożyć w sosie i podgrzać przed podaniem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA