Cytrynowo-pieprzowa pieczeń jagnięca
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1,5 kg udźca jagnięcego
- kawałek grubej nici
- nieco oleju roślinnego
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- sól
- 1 łyżeczką zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
- kilka liści świeżego tymianku
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na dno brytfanny wlej odrobinę oleju roślinnego. Udziec zwiąż jednym kawałkiem grubej nici. Wystającą kość owiń kawałkiem folii aluminiowej. Zetrzyj drobno skórką z jednej cytryny. Przetnij ją na pół, natrzyj cytryną mięso, wyciskając sok. Posyp udziec skórką, solą, zmiażdżonymi ziarnami czarnego pieprzu i liśćmi świeżego tymianku. Wstaw mięso do piekarnika. Jeśli lubisz krwistą jagnięcinę, będzie gotowa za godzinę, najwyżej godzinę i kwadrans. Średnio wypieczona porcja powinna spędzić w piekarniku godzinę i dwadzieścia minut do półtorej godziny.
Po pół godzinie część tłuszczu się wytopi i trzeba zacząć polewać mięso co kwadrans 1-2 łyżkami tłuszczu spod pieczenia. Po godzinie wyjmij udziec z brytfanny, odlej nadmiar tłuszczu. Ułóż mięso w brytfannie i polej skórkę miodem. Wstaw mięso do piekarnika na 20 minut i często polewaj tłuszczem. Gotowe wyjmij z piekarnika, zdejmij z kości folię aluminiową. Mięso niech poleży przez kwadrans. W tym czasie przygotuj sos.
					Po pół godzinie część tłuszczu się wytopi i trzeba zacząć polewać mięso co kwadrans 1-2 łyżkami tłuszczu spod pieczenia. Po godzinie wyjmij udziec z brytfanny, odlej nadmiar tłuszczu. Ułóż mięso w brytfannie i polej skórkę miodem. Wstaw mięso do piekarnika na 20 minut i często polewaj tłuszczem. Gotowe wyjmij z piekarnika, zdejmij z kości folię aluminiową. Mięso niech poleży przez kwadrans. W tym czasie przygotuj sos.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
  
                     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Bill Granger
 Bill Granger 
                         
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Martyna Chomacka
 Martyna Chomacka 
                         
                         
                         Sophie Grigson
 Sophie Grigson 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                        