Faszerowana roladka wieprzowa z ajwarowym ryżem

Faszerowana roladka wieprzowa z ajwarowym ryżem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

0,5 kg polędwiczki wieprzowej
Farsz:
  • suszone pomidory
  • kapary
  • oliwki
  • korniszony
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Sos i ryż:
  • 1 cebula
  • garść ryżu
  • 4-5 łyżki ajwaru
  • 1 łyżka kaparów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową rozetnij przez środek lecz nie do końca. Rozłóż na boki i natnij z jednej i drugiej strony aby otrzymać płaski płat mięsa. Przypraw solą i pieprzem.

Składniki na farsz posiekaj w kawałki podobnej wielkości i wymieszaj. Napełnij nimi roladę i zwiń. Owiń roladę nitką, aby się nie rozwiązała. Podsmaż na patelni z każdej strony. Przykryj pokrywką i duś przez około 15 minut. Dodaj do mięsa posiekaną cebulę i podduś. Wyjmij mięso i przykryj folią spożywczą, żeby nie wystygło. Do cebulki dodaj garść ryżu i podlej połową szklanki wody.

Wymieszaj, przykryj pokrywką. Jeśli ryż wchłonie cały płyn podlej ponownie, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodaj ajwar i kapary, wymieszaj. Wyłóż ryż na talerz na wierzchu, ułóż pokrojoną w plasterki polędwiczkę.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA