Garnuszek górniczy

Garnuszek górniczy
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Borowicz

Seria kulinarna:
Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g zrazówki wołowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g surowego boczku
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 120 g smalcu
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 1 l bulionu
  • 10 g mąki pszennej
  • 750 g ziemniaków ugotowanych
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wołowinę, łopatkę wieprzową i boczek pokroić w plastry, osolić i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Następnie dodać pokrojony seler, marchew i pietruszkę i jeszcze chwilkę smażyć.  Całość przełożyć do płaskiego rondla, wlać bulion, dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem do miękkości.

Fasolkę szparagową obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ogórki kiszone dowolnie pokroić. Ziemniaki pokroić na ćwiartki.

Mięso, fasolkę szparagową, ogórki kiszone i ziemniaki ułożyć na talerzu i polać mięsnym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA