Łosoś w całości z łuskami z ogórka

Łosoś w całości z łuskami z ogórka
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
8

Składniki:

  • łosoś o wadze 2,5 kg
  • wypatroszony i oskrobany z łusek
  • 1 cytryna
  • przekrojona na pół
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ogórki-węże
  • listki sałaty
  • do dekoracji
  • gęsty majonez (patrz: osobny przepis)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia umieścić w garnku do gotowania ryb, zalać wodą. Wcisnąć cytrynę, dodać skrojoną skórkę oraz ziarna pieprzu i listki laurowe. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić na około 30 minut, by łosoś doszedł w gorącej wodzie. Delikatnie przełożyć rybę na półmisek. Od strony, którą łosoś będzie podany, zdjąć skórę (od skrzeli po ogon). Ogórki pokroić na cieniutkie plasterki (najłatwiej będzie to zrobić za pomocą szatkownicy); każdy plasterek przekroić na pół. Ułożyć z półplasterków ogórka wzór, naśladujący łuski. Obłożyć łososia listkami sałaty. Używając rękawa cukierniczego udekorować rybę majonezem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA