Makaron z owocami morza
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g świeżego spaghetti lub gotowego makaronu
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- drobno siekane
- 800 g pomidorów z puszki bez skóry w sosie własnym lub puree ze świeżych pomidorów
- bouquet garni (związane sznurkiem: ½ pęczka tymianku
- ½ pęczka pietruszki oraz 2 liście laurowe)
- 300 g świeżego mięsa krabów
- 1 kg homara w skorupie
- przekrojonego na pół
- 12 przegrzebków
- łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
- pęczek świeżej kolendry
- grubo posiekanej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Na patelni tak dużej, żeby potem zmieścił się także makaron, podgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj czosnek i pomidory, gotuj przez 10 minut. Dorzuć bouquet garni czyli pęczek ziół. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby pomidory nie przywarły do patelni.
W tym czasie zagotuj w dużym garnku 5 litrów osolonej wody, wrzuć makaron. Gotuj 2-3 minuty, jeśli jest świeży, 6-8 minut jeśli suszony. Połóż homara na rozgrzanym grillu. Skrop przegrzebki oliwą. Również upiecz je na grillu, ale krócej, bo stwardnieją. Do sosu dorzuć mięso kraba, następnie homara i upieczone na grillu przegrzebki. Wymieszaj, dorzuć siekaną kolendrę. Do sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj.
					W tym czasie zagotuj w dużym garnku 5 litrów osolonej wody, wrzuć makaron. Gotuj 2-3 minuty, jeśli jest świeży, 6-8 minut jeśli suszony. Połóż homara na rozgrzanym grillu. Skrop przegrzebki oliwą. Również upiecz je na grillu, ale krócej, bo stwardnieją. Do sosu dorzuć mięso kraba, następnie homara i upieczone na grillu przegrzebki. Wymieszaj, dorzuć siekaną kolendrę. Do sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Makarony, kluski
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek