Mince pies z marcepanem i grzane wino
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Na babeczki mince pies:
50 g kandyzowanych wiśni
75 g rodzynek sułtańskich
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g posiekanych suszonych fig
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
50 g migdałów
75 g łoju
2 łyżki brandy
1 jabłko
350 g mąki
225 g masła
100 g masy marcepanowej
Na grzane wino:
6 klementynek
1 butelka czerwonego wina
150 g jasnobrązowego cukru
3 laski cynamonu
2 kieliszki cointreau
Przygotowanie:
Babeczki mince pies: wymieszaj składniki na farsz, na końcu zetrzyj i dodaj jabłko. Przełóż do pojemnika i wstaw na noc do lodówki. Farsz można przygotować kilka tygodni wcześniej i odpowiednio przechowywać.
Ciasto: utrzyj masło z mąką w malakserze. Ciasto powinno mieć konsystencję bułki tartej. Dodaj odrobinę lodowatej wody i utrzyj, używając funkcji pulsacyjnej. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. Umieść je w natłuszczonej formie do babeczek. Nałóż po łyżeczce farszu i piecz 10-15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj masę marcepanową do grubości ½ cm i wytnij gwiazdki. Udekoruj każdą babeczkę marcepanową gwiazdką, oprósz cukrem pudrem i podaj.
Grzane wino: sok z 3 klementynek wyciśnij do rondla o grubym dnie. Dodaj wino, cukier, przyprawy i likier.
Przekrój 3 klementynki i dodaj do wina. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut na małym ogniu. Podaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         
                         
                         
                         Julie Andrieu
 Julie Andrieu 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski