Nadziewane grzyby
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Masło czosnkowe
50g masła
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Dressing pomidorowy
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 pomidory, obrane, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi, posiekane w drobną kostkę
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
kawałek masła
4 polne pieczarki
2 pomidory, pokrojone w plasterki
4 plasterki sera, może być Cheddar, Gruyere, lub jakiś żółty
odrobina oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Mało czosnkowe można zrobić dużo wcześniej. Wystarczy wymieszać składniki, uformować z masła wałek i zawinąć w folię spożywczą. Takie masło można przechowywać w lodówce bardzo długo.
Skarmelizowaną cebulę również można zrobić wcześniej. Trzeba na malutkim ogniu dusić cebulę, aż wydzielą się zawarte w niej cukry i sok. Po jakiś 40 minutach, albo nawet godzinie cebula będzie brązowa i słodka. Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z octem, podgrzej i wrzuć pomidory. Delikatnie podgrzej, dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połóż grzyby na blasze kapeluszem do dołu. Nałóż na nie po kilka plasterków masła czosnkowego i wstaw do piekarnika pod grill na kilka minut. Rozłóż na grzybach po 2-3 plasterki pomidora, dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy i z powrotem wstaw pod gril. Powinny tylko trochę zmięknąć. Wyjmij je i na każdy połóż łyżkę skarmelizowanej cebuli i plasterek sera. Wstaw pod grill, aż ser się lekko roztopi. Połóż pieczarkę na talerz, nałóż na nią sporo pomidorów z dressingu i polej samym dressingiem.
© Gary Rhodes
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Przekąski
Kuchnia brytyjska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
  
                     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Martyna Chomacka
 Martyna Chomacka 
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Sophie Grigson
 Sophie Grigson 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Sophie Dahl
 Sophie Dahl 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud