Owocowa sałatka z suszonymi pomidorami i czymś co w trawie rośnie

Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 1/2 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonych pomidorów
- wędzona mozzarella
- kilka liści rukoli
- kilka młodych liści mlecza
Sos
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki soku malinowego
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka liści mięty cytrynowej
- klika liści melisy
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Kroimy suszone pomidory, zalewamy wrzątkiem na kilka minut żeby zmiękły lub gotujemy przez chwilę w odrobinie wody jeśli są bardzo twarde. Wędzoną mozzarellę rwiemy na kawałki wzdłuż włókien, dodajemy pokrojone jabłko, żurawinę i odsączone pomidory. Mieszamy sos z posiekanymi liśćmi melisy i mięty. Dodajemy do sałatki i zostawiamy na trochę, aby smaki się połączyły. Liście rukoli i mlecza dodajemy do sałatki bezpośrednio przed podaniem, aby pozostały kruche. Sałatkę podajemy np. z plackami kukurydziamymi z grilla.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W