Pad Thai

Pad Thai
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 60 g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju arachidowego lub z krokosza barwierskiego
  • 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 50-85 g prasowanego tofu, pokrojonego na małe kawałki
  • 3 duże jajka, delikatnie skłócone
  • sól gruboziarnista
  • 230 g suchego makaronu ryżowego
  • 230 g kiełków fasoli, wypłukanych i osuszonych
  • 3 szalotki, przycięte, spłaszczone tasakiem i pokrojone na 4 cm kawałki 1 łyżka suszonych, posiekanych krewetek
  • 1 łyżka solonej rzodkiewki (opcjonalnie)
  • 1 szklanka prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • ½ szklanki liści świeżej kolendry
Przyprawy i składniki do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj wieprzowinę i cukier. W drugiej połącz pastę z tamaryndowca, sos sojowy i sos rybny.

Na średnim ogniu rozgrzej wok o średnicy 35 cm. Nalej 2 łyżki oliwy i rozprowadź ją równomiernie po powierzchni. Podsmaż czosnek przez 15 sekund, aż się zarumieni, mieszając go delikatnie drewnianą łyżką.

Dodaj wieprzowinę i rozłóż ją płasko na patelni. Usmaż z obu stron przez około 1 minutę, aż do zbrązowienia. Dodaj tofu i smaż przez 10-20 sekund, dociskając je do powierzchni woka. Przełóż składniki na talerz.

Przypraw jajka solą, wlej je na patelnię i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie się ścinać. Za pomocą łopatki rozdziel jajka na duże kawałki i odłóż na talerz.

Podczas gdy mięso odpoczywa, rozgrzej wok jeszcze raz do wysokiej temperatury. Wlej łyżkę oliwy i rozprowadź równomiernie po powierzchni. Wrzuć makaron i gotuj go do zmięknięcia przez około 2-3 minuty, mieszając, podrzucając i przyciskając do powierzchni woka.

Przesuń makaron do brzegów woka, wlej pozostałą łyżkę oliwy i dodaj połowę kiełków fasoli i szalotki. Smaż przez 20 sekund, mieszając i podrzucając. Dodaj suszone krewetki i delikatnie wymieszaj składniki łopatką. Wlej mieszankę sosów i smaż przez 30 sekund. Połącz wszystko z makaronem. Wrzuć na patelnię przygotowane wcześniej mięso, pół szklanki orzechów i jajka. Delikatnie podrzucaj i wymieszaj składniki.
Rozdziel porcje do miseczek i posyp kolendrą. Podawaj z pozostałymi kiełkami, orzechami i innymi przyprawami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA