Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i warzywami

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i warzywami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 czerwone papryki
  • 2 średnie pomidory obrane ze skóry
  • pół brokułu
  • 1 kukurydza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pesto czerwonego
  • 2 łyżki oliwek czarnych bez pestek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka kolendry lub pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obgotuj brokuł na parze około 5 minut.
Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
W woku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Po chwili wsyp kaszę, kukurydzę, dodaj po łyżce czerwonego pesto i sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dorzuć pokrojone oliwki, brokuły i drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Papryki dokładnie umyj, odetnij górę (kapelusz) i napełnij je farszem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut w temperaturze 160-180º C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA