Pardwa z risotto buraczanym

Pardwa z risotto buraczanym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1 pardwa (lub jedna sztuka dzikiego ptactwa)
  • szałwia
  • masło
  • bekon
  • sól
  • oliwa
Risotto buraczane:
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka czosnku, startego
  • sól
  • oliwa
  • ryż na risotto
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml bulionu z kury
  • 150 ml czerwonego wina
  • 300 ml soku z buraków
  • sól
  • 4 małe podgotowane buraki, pokrojone na małe kawałki
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dokładnie opłucz mięso zimną wodą. Wsuń pod skórę kilka świeżych liści szałwii i kilka kawałków masła. Wetrzyj masło w skórę z zewnątrz. Oprósz solą. Owiń plastrami bekonu. Zrumień lekko na oliwie i maśle, aby uzyskać złoty kolor. Dopiecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

Risotto buraczane:
Posiekaj cebulę i czosnek. Dopraw szczyptą soli. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Domieszaj ryż. Cały czas mieszając, wlewaj po trochu czerwone wino, bulion z kury i sok z buraków. Kiedy ryż już się ugotuje, dodaj pokrojone buraki, drożdże i sól. Zostaw kilka minut na małym ogniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA