Pho
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Bulion:
- 2 kg szpiku kostnego lub golonki, wypłukanego i osuszonego
- 1,5 kg ogona wołowego, wypłukanego i osuszonego
- 1 kg mostka wołowego, wypłukanego i osuszonego
- 10 goździków
- 6 gwiazdek anyżu
- 2 laski cynamonu wietnamskiego
- 2 strąki czarnego kardamonu
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 4 szalotki
- 2 duże cebule
- 1 kawałek imbiru (około 10 cm), przekrojony wzdłuż na pół
- ⅓ szklanki wietnamskiego sosu rybnego
- 1 kawałek żółtego cukru kamiennego (około 4 cm)
Do podania:
- 450 g makaronu ryżowego
- ½ cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- 4-5 cienko pokrojonej młodej cebulki
- 230 g cienko pokrojonej zrazowej, delikatnie zmrożonej
- wietnamska kolendra
- tajska bazylia
- kiełki fasoli
- kawałki limonki
- tajski sos z papryczki chili (np. Sambal)
- sos hoisin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj kości, ogon i mostek i gotuj przez około 5 minut. Osusz i włóż z powrotem do garnka.
Włóż do średniego rondla goździki, anyż, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i koper. Podsmaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż do uzyskania aromatu. Przełóż przyprawy na talerz, żeby wystygły.
Podgrzej grill lub palnik gazowy. Połóż na blasze do pieczenia szalotki, cebulę i imbir i umieść je pod grillem, aż się zwęglą. Zamiast tego można też pojedynczo przypalać składniki nad ogniem, trzymając je szczypcami. Przenieś szalotki, cebulę, imbir i przyprawy do garnka z mięsem.
Zalej składniki wodą (około 8-10 litrów) i przygotuj garnek do gotowania na średnim ogniu. Duś przez około 6-8 godzin, w razie potrzeby usuwając z powierzchni zanieczyszczenia.
Wyciągnij mostek z wywaru i umieść go lodówce. Schłodź, aż stanie się twardy, a następnie pokrój na cienkie plastry. Usuń z garnka kości, ogon, większe kawałki cebuli i imbir. Przecedź bulion przez wyłożone gazą sitko o drobnych oczkach i wyrzuć pozostałe kawałki. Wymieszaj z sosem rybnym i cukrem kamiennym. Ściągnij z powierzchni tłuszcz (umieszczenie wywaru na noc w lodówce może to ułatwić) i go wyrzuć.
Nałóż makaron do dużej miski, zalej go wodą i pozostaw do nasiąknięcia przez około 30 minut. Osusz.
Podgrzej wywar na średnim ogniu. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niego nasiąknięty makaron. Gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby uwolnić skrobię i zapobiec zlepieniu. Rozłóż makaron na równe porcje (8-10 misek). Dodaj pokrojoną cebulę, szalotki, zrazową i mostek. Dolej gorącego wywaru i podawaj z cynamonem, bazylią, limonką, kiełkami, sosem z chili i sosem hoisin.
					Włóż do średniego rondla goździki, anyż, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i koper. Podsmaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż do uzyskania aromatu. Przełóż przyprawy na talerz, żeby wystygły.
Podgrzej grill lub palnik gazowy. Połóż na blasze do pieczenia szalotki, cebulę i imbir i umieść je pod grillem, aż się zwęglą. Zamiast tego można też pojedynczo przypalać składniki nad ogniem, trzymając je szczypcami. Przenieś szalotki, cebulę, imbir i przyprawy do garnka z mięsem.
Zalej składniki wodą (około 8-10 litrów) i przygotuj garnek do gotowania na średnim ogniu. Duś przez około 6-8 godzin, w razie potrzeby usuwając z powierzchni zanieczyszczenia.
Wyciągnij mostek z wywaru i umieść go lodówce. Schłodź, aż stanie się twardy, a następnie pokrój na cienkie plastry. Usuń z garnka kości, ogon, większe kawałki cebuli i imbir. Przecedź bulion przez wyłożone gazą sitko o drobnych oczkach i wyrzuć pozostałe kawałki. Wymieszaj z sosem rybnym i cukrem kamiennym. Ściągnij z powierzchni tłuszcz (umieszczenie wywaru na noc w lodówce może to ułatwić) i go wyrzuć.
Nałóż makaron do dużej miski, zalej go wodą i pozostaw do nasiąknięcia przez około 30 minut. Osusz.
Podgrzej wywar na średnim ogniu. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niego nasiąknięty makaron. Gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby uwolnić skrobię i zapobiec zlepieniu. Rozłóż makaron na równe porcje (8-10 misek). Dodaj pokrojoną cebulę, szalotki, zrazową i mostek. Dolej gorącego wywaru i podawaj z cynamonem, bazylią, limonką, kiełkami, sosem z chili i sosem hoisin.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Bill Granger
 Bill Granger 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                        