Pieczony schab
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 średnie cebule
- obrane i pokrojone w piórka
- ½ szklanki musztardy ziarnistej
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki niesolonego miękkiego masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1,3 kg schabu bez kości
- 2 twarde gruszki (konferencja lub williams)
- pokrojone na cząstki
- 1 pomarańcza
- przekrojona na ćwiartki
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżej szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zmiel w malakserze połowę pokrojonej cebuli z musztardą, dżemem, masłem, solą i pieprzem. Ułóż schab w brytfance i dokładnie natrzyj musztardową marynatą. Obłóż schab resztą cebuli, cząstkami gruszek i pomarańczy oraz świeżymi ziołami. Piecz bez przykrycia przez 15 min., a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz przez kolejne 75 minut. Przełóż mięso z brytfanki na deskę, okryj luźno folią aluminiową i odczekaj 15 minut przed pokrojeniem na plastry. Aby przygotować sos usuń z brytfanki cząstki pomarańczy oraz gałązki tymianku i szałwii. Ustaw brytfankę na średnim ogniu i dolej wino. Wymieszaj, żeby oddzielić od dna kawałki mięsa. Wlej bulion, dodaj posiekaną szałwię i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Zmniejsz ogień i wymieszaj sos z zimnym masłem, aż się stopi. Dopraw do smaku i podawaj w sosjerce do pieczonego schabu.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka