Pierożki chinkali w gęsim bulionie

Pierożki chinkali w gęsim bulionie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Borowicz

Seria kulinarna:
Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki, Dania z gęsiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Bulion:
  • 1 gęś
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 2 marchewki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • pieprz mielony
  • pieprz kolorowy młotkowany
  • szczypiorek
Pierożki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 25 g miękkiego masła (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gęś nacieramy solą i pieprzem mielonym i marynujemy całą noc. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy gęś w zależności od wagi, na jeden kilogram jedna godzina.

Przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy szczyptę soli i powoli dolewamy 125 ml wody, cały czas wyrabiając. Ciasto musi być plastyczne. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Upieczoną gęś wyciągamy z piekarnika, obieramy mięso z udek i piersi i odkładamy na bok do ostudzenia. Pozostały korpus pieczonej gęsi wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy opalone wcześniej cebule, następnie por, pietruszkę, seler, anyż, laskę cynamonu, kilka kulek pieprzu i łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu, aby uzyskać esencjonalny bulion.

W tym czasie kroimy drobno cebulę i przesmażamy, siekamy uda i piersi gęsi, następnie składniki łączymy, dodając tłuszcz z podpieczonej gęsi, szczyptę soli i sporą ilość mielonego pieprzu.

Z naczynia wyjmujemy ciasto na pierożki i wyrabiamy przez parę minut. Na stolnicy wałkujemy cienko i wycinamy małe kółeczka. Farsz nakładamy na okręgi i formujemy małe chinkali, skręcając je u góry w świder.

Gotowy bulion przecedzamy przez bardzo drobne sito.

Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy pierożki. Gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Gotowe pierożki wykładamy na głęboki talerz i zalewamy do połowy esencjonalnym bulionem. Posypujemy szczypiorkiem i młotkowanym pieprzem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA