Pithiviers

Pithiviers
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt grubości 2 milimetrów. Za pomocą 22-centymetrowej formy wyciąć z ciasta 2 okręgi używając ostrego nożna. W jednym z okręgów zrobić mały kominek używając ostrego narzędzia. Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia i mrozić aż stanie się twarde, przez 20 minut. W małej miseczce zmieszać żółtko z tłustą śmietaną.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Na środku ciasta położyć zamrożony krem frangipane. Posmarować brzegi ciasta jajkiem. Uważać, żeby jajko nie rozlało się po bokach ciasta. Ciasto może nie wyrosnąć. Położyć wierzch ciasta i skleić brzegi palcami. Małym nożykiem ozdobić wierzch ciasta spiralnymi wzorami. Ozdobić brzeg ciasta. Przełożyć pithiviers na papier do pieczenia skropiony wodą. Mrozić ciasto przez godzinę. Wyjąć pithiviers z zamrażalnika. Posmarować wierzch ciasta jajkiem. Uważać, żeby jajko się nie rozlało po cieście. Piec ciasto aż wyrośnie i stanie się złoto-brązowe przez 45-50 minut. Przełożyć pithiviers na drucianą tacę i studzić przynajmniej 20 minut przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA