Pizza z runem leśnym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 11)
- Rodzaj dania:
- Pizza, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- 2 blaty na pizzę (gotowe ciasto)
- 100 ml sosu pomidorowego do posmarowania pizzy
- 500 ml kurek
- 1 cebula
- szczypta listków świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz, do smaku
- 100-150 g sera Västerbotten lub świeżego parmezanu
- pikle z czosnku niedźwiedziego lub kapary
Pikle z cebuli:
- 3-4 szalotki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotki obrać, pokroić w półplasterki. Wymieszać wszystkie składniki pikli w rondelku, podgrzewać przez 3-5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę obrać, cienko pokroić. Oczyścić kurki, posiekać listki tymianku. Na rozgrzanej patelni usmażyć na maśle cebulę i kurki, dodając tymianek oraz sól i pieprz.
Blaty na pizzę posmarować sosem pomidorowym, posypać startym grubo serem, na wierzchu ułożyć kurki z cebulą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza. Podawać z piklami z szalotki oraz piklami z czosnku niedźwiedziego lub kaparami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W