Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ⅓szklanki zimnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki lodowatej wody
Krem:
  • ½ szklanki tahiny
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki syropu z agawy lub innego
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • oraz do ozdobienia: granat, pistacje i pokruszona chałwa
Przygotowanie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować spód mazurka: wszystkie składniki poza wodą włożyć do małego pojemniczka blendera lub posiekać przy pomocy noża. Następnie dodać wodę, krótko ponownie zblendować, a ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki, prostokątny placek. Przyciąć do pożądanego kształtu i tak przygotowane wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Spód wyjąć z lodówki i przenieść na blachę do pieczenia, nakłuć na całej powierzchni widelcem, a następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 18 – 20 minut.
Przygotować krem: wszystkie składniki na krem włożyć do miski i wymieszać dokładnie trzepaczką – jeśli zrobią się grudki lub będzie za gęsty dodać więcej soku pomarańczowego. Krem na początku jest dość rzadki, ale po chwili gęstnieje.
Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarować krem, następnie udekorować mazurek chałwą, pistacjami i ziarenkami granatu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA